САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Овим путем УГ “Орлови Грмеча” најодлучније и са гнушањем демантује све наводе који се у протеклих
пар дана пласирају у јавност путем друштвених мрежа и у виду небулозних вибер порука упућених
члановима и симпатизерима овог УГ-а од стране инструисаних појединаца, а све у вези са
обиљежавањем Дана сјећања на погинуле борце ПДТО “Орлови Грмеча”, који је одржан дана 27.09.2020.
године, у порти цркве Светог Луке, МЗ Чесма, град Бања Лука, у организацији овог удружења.
Наиме, Удружење бораца и ветерана “Орлови” на својој званичној фејсбук страници објавило је
саопштење за јавност у којем се, између осталог, налази лажни навод да се дана 27.09.2020. године у
порти храма Светог Луке, у бањалучком насељу Чесма, приликом обављања вјерског обреда
уприличеног поводом обиљежавања Дана сјећања на погинуле саборце догодио инцидент у виду
вербалних претњи свештенику парохијског храма оцу Буди.

Имајући у виду тежину изречене квалификације и колико као таква штети и нарушава углед овог удружења приморани смо да овим путем јавно реагујемо зарад заштите личног интегритета сваког нашег члана и симпатизера, а поготово због наше погинуле браће чијим сјенама смо тог дана дошли да се поклонимо и одамо дужну пошту.

У прилог нашем свједочењу желимо да укажемо на слиједеће непобитне чињенице. Наведеног дана организовали смо скуп у складу са нашим могућностима поштујући законске, али и људске и вјерске норме када су овакви поводи у питању, а то је да смо претходно обавијестили надлежног свештеника о истом, упутили званичан позив са дефинисаном сатницом и протоколом обиљежавања, а потом уредно поднијели пријаву за одржавање скупа МУП РС, ПУ Бања Лука, који је као такав и одржан уз истовремено придржавање прописаних заштитиних мјера с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију. Исто тако, наведеног дана је у цркви, независно од нашег окупљања, уприличена прослава у поводу Крстовдана што је увелико утицало на одступање од предвиђене сатнице, тако да је парастос погинулим одржан тек у 11:30h, али с обзиром на вјерска осјећања нас око 80-так присутних није нам тешко пало вишечасовно пролонгирање парастоса, чак напротив. Опис претходно наведених догађаја више него јасно указује да инцидента није било што на крају крајева потврђује одржани вјерски обред, а такође и садржаји службених забиљешки припадника МУП-а који су обезбјеђивали скуп према којима није регистрован никакав инцидент.

Због јавности желимо да истакнемо да смо удружење које директно баштини традицију јединице ПДТО “Орлови Грмеча”, поштује и његује њен ратни пут са намјером очувања од заборава. Основани смо у изнуђеним околностима јула мјесеца 2019. године од стране припадника ПДТО “Орлови Грмеча” који су се руководили основном намјером да се кроз овакав вид организовања пружи неопходна помоћ првенствено породицама наших погинулих сабораца, затим оним припадницима јединице са одређеним степеном инвалидитета који због тог хендикепа не могу самостално привређивати и самим тим задовољити елементарне егзистенцијалне потребе за себе и своју породицу, као и онима који су тренутно лошег материјалног статуса чији је узрок доживљена изненадна животна недаћа.

На крају више нам је него јасна позадина којом се жели дискредитовати наше удружење и у том смислу са дозом разочарења гледамо на све ово, поготово што се то иницира од стране УВиБ “Орлови” којима је по закључку Скупштине УГ ОГ био упућен званичан позив за одржавање заједничког састанка како би се усагласиле међусобне активности и обавезе у вези обиљежавања овога значајног догађаја за нашу јединицу. У остављном року од 20 дана изостао је њихов одговор. Међутим, евидентно је да то није био случај када се испоставило да је одзив бивших припадника Одреда код спомен-обиљежја погинулим припадницима ПДТО “Орлови Грмеча” био већи по позиву овог удружења него УВиБ “Орлови”, тако да је у том случају дат веома брз “одговор” у виду бацања љаге и увлачења у свађу са нашом мајком Српском православном црквом. Ипак, без обзира на све, и овим путем упућујемо братски и хришћански позив УВиБ “Орлови” да међусобним разговором превазиђемо постојеће несугласице.

Бања Лука 02.10.2020 године.