Ко смо ми?

Против-диверзантско-терористички одред “Орлови Грмеча” је основан 01.09.1992. год као јединица за посебне намјене у саставу 2. КК, са базом и центром за обуку на Оштрељу. 

Јединица се заснива на добровољцима , па тако уз команданта Милу Шушљика јединици приступају борци из Дрвара, Петровца, Грахова, Крупе на Уни, Бихаћа, Кључа, Н. Града, Јајца, Гламоча као и неколицина добровољаца из Србије.

Уз екстремно тешку, али  и изузетно квалитетну обуку, за кратко вријеме одред израста у једну од најелитнијих јединица ВРС-а, препознатљив по 100% успјешности у извршавању задатака, за што је и одликован орденом Немањића.

 

Од оснивања па до краја 1994. год. одред у просјеку броји 140-180 људи, да би 13.12.1994. одреду било прикључено 300 редовних војника из касарне на Мањачи, тако да до краја рата кроз одред пролази око 850 бораца из 50 општина Р.С., од којих је 25 погинуло.

Поред основних података о одреду, важно је и споменути и једну особину по којој је одред био препознатљив, како у рату, тако и данас. То је невјероватан осјећај братске љубави, пријатељства, привржености и поноса сваког појединца који је био припадник одреда